Hygienické minimum pro bezpečné otevření stravovacích zařízení v době (po)koronaviru
Přínos kurzu
Školení je vypracováno na míru ukončení doby koronavirové se zaměřením na znovu otevření stravovacích služeb.
Školení hygienického minima by mělo v každém potravinářském provozu probíhat alespoň 1 x ročně dle Zákona o ochraně veřejného zdraví č. 258/2000 Sb. § 19, v platném znění, kde je uvedeno, že každý provozovatel potravinářského podniku je povinen pravidelně školit veškerý personál a vést písemnou dokumentaci o školení. Takže kdy jindy, když ne teď!
Součástí webináře je i Manuál pro bezpečné otevření stravovacích provozů po koronaviru, včetně epidemiologického/pandemického plánu
Obsah kurzu
Hlavními tématy jsou především:
- Požadavky na pracoviště a jeho příprava před znovuotevřením (úklid, sanitace, desinfekce)
- Základy osobní a provozní hygieny (zpřísněné hygienické požadavky v souvislosti s COVID-19, efektivní použití úklidových a desinfekčních prostředků)
- Zásady správné hygienické praxe
- Zásady správné technologické praxe: příprava hrubé zeleniny, příprava masa, mrazení, rozmrazování potravin, značení potravin, skladování (chlazené výrobky, suchý sklad), tepelné ošetření potravin, skladování polotovarů a meziproduktů, regenerace pokrmů, šokové zachlazené pokrmů, teploty potravin při uvádění do oběhu, doby skladování potravin od otevření, prodej potravin, alimentární nákazy
- Zásady HACCP
- Epidemiologický/pandemický plán pracoviště v situaci COVID19
- Rady jak pravidla nastavit, zavést, udržovat a kontrolovat – Bonus od auditorů bezpečnosti potravin